Dykplatser från land


Byerums raukar
Byerums raukar ligger vid Ölands västra kust drygt en mil söder om Byxelkrok, det är öns mest berömda raukområde. Under tusentals år har Kalmarsunds vågor ur landborgens brant skapat dessa naturliga konstverk, det är lika vackert under vattnet som över. Förvisso kan de inte tävla med Gotlands raukar i storlek, men visar ändå på ett stycke säregen öländsk natur. Till antalet är de ungefär 120 stycken och mäter som högst fyra meter.


Grönhögen stenbrott
Grönhögen stenbrott är ett kalkstenbrott på södra Öland. I stenbrottet finns mycket kräftor och även abborrar och andra fiskar. Djupet är på ca 15 meter och ibland finns det grundare platåer. Detta är en dykplats som är bra oavsett väderlek, och det är enkelt att hoppa i och gå upp från stenbrottet.


Hagelstad
Hagelstad är en plats som bjuder på en trevlig dykmiljö med en dramatisk UV-topografi. Här sluttar det brant ner till sandbotten på ca 15 meters djup. På den steniga branten ligger fullt av stora klippblock som bildar många spännande håligheter och formationer där både musslor och fisk, särskilt plattfisk, trivs utmärkt.


Ispeudde
Ispeudde är en udde som ligger strax söder om Stora Rör. Sandbotten bildar ofta vackra mönster och i den fina sanden kan flundror och plattfiskar finnas. Vid dykplatsen finns ett gammalt ankare vid ca 5 meters djup. Ispeudde är också en badplats.


Neptuni åkrar
Neptuni åkrar ligger nästan längst upp på norra Öland, det är en av de bästa platserna för ett landbaserat dyk i Kalmarsund. Går man ner på "rätt" ställe leder en smal korridor oss ner till en platå med lodräta klippväggar mot landsida. Därefter väntar stora klippblock och ett vrak som är utspritt över den fina sten- och sandbotten. Huvuddelen av det lilla vraket ligger på 15 meters djup. Sikten är oftast bra p.g.a. de gynnsamma bottenförhållandena och det brukar vara gott om plattfisk och simpor här.


Olga Atkinson
Olga Atkinson är troligen sundets mest besökta vrak p.g.a. dess lättillgängliga läge. Vraket efter den tyska stålgaleasen ligger på fin sandbotten, bara 30 meter från land på 12 meters djup. Vraket är numera kraftigt eroderad. Detta är ett alldeles utmärkt nybörjarvrak. Kika gärna under vraket; har du tur kanske du får se torsk, havsöring och abborre. På sommarhalvåret kan man om man har tur se sjurygg.
Båttyp Stålgaleas
Längd 22,04 meter
Bredd 5,34 meter
Förlist 24 juli 1921
Maxdjup 12 meter
Minsta dykdjup 9 meter


Stora Rör
Stora Rör är en småort i Borgholms kommun. Härifrån fanns före Ölandsbrons öppnande en färjeförbindelse till Revsudden på Skäggenäs. Här är avståndet mellan Öland och fastlandet som kortast.

Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen